Dlaczego warto jeść rodzynki?

Rodzynki mają bardzo dużo, różnych niezbędnych składników odżywczych, które pozwalają na prawidłową pracę organizmu, bogate są w błonnik pokarmowy, potas oraz żelazo. Większość rodzynek produkowana jest bezpestkowych winogron. W jaki sposób powstają rodzynki, a także, jakie mają właściwości? Zachęcamy do przeczytania krótkiego artykułu.

Rodzynki – co można o nich powiedzieć?

Utlenianie, a także karmelizacja cukrów doprowadza do tego, że rodzynki mają naturalny, ciemnobrązowy kolor, a także dochodzący do czarnego. Są one tradycyjnie suszone na słońcu i można je zanurzać również w wodzie i dzięki temu sztucznie odwadniać. Warto jednak wiedzieć, że proces suszenie zachowuje przeciwutleniacze rodzynek.

Co ciekawe, wykazano, że złote rodzynki mają najwyższą zdolność przeciwutleniającą i zawartość fenoli, w porównaniu do popularnych niż sułtanek, chociaż te też są bardzo zdrowe i warto je spożywać. Sułtanki są często też dosyć słodsze.

Właściwości rodzynek

Rodzynki zawierają sporo błonnika pokarmowego, potasu, żelaza oraz innych, niezbędnych składników odżywczych. Nie zawierają natomiast tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Są bezglutenowe, dzięki temu dosyć pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Małe pudełko rodzynek zawiera 129 kalorii, dlatego warto uwzględnić te parametry, włączając rodzynki do codziennego jadłospisu, a także sporo witaminy B6, magnezu, wapnia, witaminy K

Warto również wspomnieć, że rodzynki są źródłem przeciwutleniaczy zwanych polifenolami.